براساس گزارش شورای ملی زعفران، اگرچه زعفران را کشاورزان کیلویی ۳۰ میلیون تومان میفروشند. اما در بازار همان زعفران کیلویی ۱۱۰ میلیون عرضه میشود. نکته قابل تامل اینکه مشخص نیست، سود ۲۶۶ درصدی هر کیلو زعفران به جیب چه کسانی میرود؟
افقاقتصاد آنلاین به نقل از اکوایران، بازار زعفران ایران سالهاست، رها شده است و متولی مشخصی ندارد. برهمین اساس هم همواره سهم اندکی از سود کلان فروش زعفران نصیب کشاورزان ایرانی میشود. موضوعی که اخیرا دوباره از سوی شورای ملی زعفران مطرح شده است. البته این بار طبق اعلام شورای ملی زعفران این سود نصیب فروشنده زعفران و صادرکننده هم نمیشود؛ بلکه نصیب افرادی ناشناس با پولهای سیاه و کثیف میشود.
علی حسینی عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران میگوید: کشاورز شش ماه پیش زعفران را به قیمت بسیار ارزان یعنی هر کیلو ۳۰ میلیون تومان به کسانی که با پولهای بادآورده تجارت میکنند، فروختهاند و آنها همان زعفران را با نرخ هر کیلو ۱۱۰ میلیون بفروش میرسانند. به نقل از ایلنا حسینی می افزاید: این افراد فروشنده، صادرکننده این کالا نیستند. حتی خراسانی هم نیستند. اینان برخی افراد گمنام هستند که با پول سیاه، بادآورده و کثیف زعفران را در انبارهای خود جمعآوری کرده و اکنون عوامل این افراد آرامآرام این محصولات را با قیمتهای نجومی وارد بازار میکنند و اینگونه القا میکند که زعفران در بازار دچار کمبود و کسادی شده است.
او با تاکید بر اینکه این وضعیت به نفع آینده زعفران ما نیست میگوید: هیچ نهادی هم نظارت نمیکند که محتکرینی که چندین تن زعفران را در انبارهای خود دارند و بازار را اداره میکند چرا اینگونه عمل میکنند.
حسینی با اشاره به اینکه ایران تنها تولیدکننده زعفران دنیا نیست؛ می افزاید: این وضعیتی که اکنون در داخل ایجاد شده سیگنالی برای رقبای منطقهای و کشورهایی است که قابلیت افزایش تولید زعفران را دارند و وارد میدان میشوند و این قطعا به ضرر کشاورزی ما خواهد بود.
قاچاق زعفران آزاد
شرایط نابسامان زعفران فقط به قیمت های نجومی آن در بازار بر نمیگرده. چندی اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران اعلام کرده بود که حداقل در ماه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از مبادی غیر رسمی خارج میشود.
در این میان دولت صادرکنندگان زعفران را مجبور میکند آن طور که میخواهد و به قیمتی که میخواهد ارز را بازگردانند؛ در غیر این صورت آنها را جریمه میکند.
این درحالی که صادرکنندگان زعفران فقط میخواهند، ارز حاصل از صادرات زعفران را با قیمت توافقی به فروشند تا در نهایت از قاچاق این محصول جلوگیری کند.
طبق اعلام شورای ملی زعفران در سال گذشته بیش از ۲۰۰ تن زعفران در بازار داشتیم و به همین میزان هم از سالهای گذشته در انبارها باقی مانده بود.